Skoplje 2019

Početkom marta je u holu doma vojske u Skoplju održana šesta po redu izložba maketa i treće maketarsko takmičenje. Dvodnevni događaj u organizaciji maketarskog kluba "Major Mihajlo Ivanovski - Mix" iz Skoplja protekao je u druženju sa maketarima iz Grčke, Makedonije, Srbije i Bugarske, a ovog puta smo se posebno obradovali susretu sa maketarima iz Rumunije i Bosne i Hercegovine koji su prvi put učestvovali na takmičenju u Skoplju.

 

Opširnije: Skoplje 2019

Miskolc 2019

Krajem februara smo po prvi put učestvovali na takmičenju u Miškolcu, u Mađarskoj. Dvodnevno takmičenje je praćeno nizom radionica koje su se odvijale u istom prostoru, kao i jakom maketarskom berzom. Pored jako dobrih maketa i gostoprimstva domaćina, imali smo priliku da uživamo u gradskom festivalu, uz zvuke muzike sa gradskih trgova i uličnih svirača i mirise kuvanog vina i razne hrane koja je pripremana na ulici.Naše makete su ostvarile zapažene rezultate, a mi smo stekli nove prijatelje.

 

Opširnije: Miskolc 2019

Solnok 2019

Na povratku sa takmičenja u Rimavskoj Soboti smo svratili u Solnok i obišli nedavno obnovljeni muzej vazduhoplovstva. Izloženi eksponati su fantastični, a osećaj u "Aleji Migova" stvarno jedinstven. Nadamo se da će priložene fotografije uspeti da dočaraju makar delić izuzetne postavke ovog muzeja.

 

 

 

Opširnije: Solnok 2019

Rimavska Sobota 2019

16. februara 2019. je maketarski klub Oluj po prvi put učestvovao na maketarskom takmičenju u Rimavskoj Soboti. Mali grad u Slovačkoj je privukao maketare iz okolnih zemalja, pa se na postavi našlo oko 7 stotina izuzetnih modela. Posebnu pažnju su nam privukli modeli od papira.Uz takmičenje se odvijala prilično jaka maketarska berza, a svoje mesto su našli i daljinski upravljani modeli oklopnih vozila.

 

 

Opširnije: Rimavska Sobota 2019

Arta 2019

9. i 10. februara 2019. godine je maketarski klub iz Arte u Grčkoj po prvi put organizaovao maketarsko takmičenje. Odazvali smo se pozivu naših kolega i imali priliku da uživamo u izuzetnim radovima, srdačnoj dobrodošlici, fenomenalnoj organizaciji i društvu maketara iz Grčke, Makedonije i Bugarske. Takmičenje je postavljeno u holu Privredne komore Arte, dok su se radionice odvijale u amfiteatru u istoj zgradi. Na zajedničkoj večeri smo imali prilike da uživamo u tradicionalnom grčkom plesu i zvuku buzukija. 

 

Opširnije: Arta 2019

Solun 2018

I ovaj put su članovi MK Oluj uzeli učešće na maketarskom takmičenju u Solunu, koje organizuje maketarski klub Pegaz. Odlični radovi, prigodna berza i tradicionalno topla dobrodošlica ni ovoga puta nisu izostali. Radionice su se odvijale tokom oba dana takmičenja. Domaćini su organizovali i prigodnu večeru na kojoj je posebnu pažnju privukao kolač sa obeležjima svih klubova koji učestvuju na takmičenju. Divan maketarski vikend u Solunu upotpunili su i rado viđeni prijatelji iz Grčke, Makedonije i Bugarske, a po prvi put smo imali priliku da se upoznamo sa maketerima sa Kipra i njihovim radovima.

 

Opširnije: Solun 2018

Stupino 2018

   24. i 25. avgusta smo, na poziv maketarskog kluba "Patriot" iz Stupina, Rusuja, po prvi put učestvovali na takmičenju koje oni organizuju. Samom takmičenju je, nezaobilazno, prethodio obilazak nekoliko muzeja u Moskvi, od koji nam je posebnu pažnju privukao Muzej dostignuća sovjetskog naroda koji je, zapravo, skup mnogih muzeja na jednom mestu. U ovom kompleksu muzeja izloženi su delovi ruskog vojnog, civilnog i svemirskog programa. Tako, jedni pored drugih, stoje Vostok raketa na lansirnoj rampi, Suhoj Su-27, Mi-8T i Jak-42, dok im je u neposrednoj blizini i Buran, ruska verzija svemirskog šatla. 

Opširnije: Stupino 2018

Kraljevo 2018

29. septembra je u Kraljevu održan jubilarni 20. Spiner kup u oragnizaciji MK Spiner iz Kraljeva. Kao i obično, članovi MK Oluj su uzeli učešća na takmičenju i ostvarili zavidan uspeh. Proveli smo izuzetan dan u društvu kolega maketara. Posebno smo se obradovali našim prijateljima iz Makedonije i Bugarske.

 

 

 

Opširnije: Kraljevo 2018

Pančevo 2018

20. oktobra 2018. je u Klubu ljubitelja igara i fantastike "D20" u Pančevu održan peti Aleksić Kup. Poseban deo je posvećen radovima najmlađih maketara, a upriličena je i maketarska berza. Nismo propustili ovu divnu priliku da se vidimo sa prijateljima i kolegama i naučimo nešto novo o maketarstvu.

 

 

Opširnije: Pančevo 2018

Sofija 2018

Ekipa MK Oluj je posetila 14 po redu izložbu i takmičenje maketara u glavnom gradu Bugarske u organizaciji naših prijatelja iz najvećeg bugarskog maketarskog kluba. Oko 300 prijavljenih maketa uz prijatne domaćine su zagarantovali odličan provod kao i uvek u Sofiji.

 

 

 

 

Opširnije: Sofija 2018

Bekeščaba 2018

22. i 23. septembra je u Bekeščabi, Mađarska, održano maketarsko takmičenje u organizaciji maketarskog kluba Koros. Na takmičenju je, između ostalog, izložen veliki broj radova najmlađih maketara, a organizovana je i maketarska berza. Posebno nas je iznenadio kvalitet radova maketa od papira i maketa kamiona, koje, obično, ne srećemo u ovolikom broju.


 

Opširnije: Bekeščaba 2018

Bukurešt 2018

U Vojnom muzeju "Regel Ferdinand I" u Bukureštu održana je izložba maketa sa takmičenjem koja je trajala od 16. septembra do 28. oktobra. Članovi MK Oluj su se pridružili takmičenju svojim i radovima kolega iz Makedonije i Slovenije. Muzej, u kome je izložba postavljena, dao je poseban pečat takmičenju. U muzeju smo mogli da vidimo mnogo izloženih i savršeno očuvanih eksponata iz Velikog rata, kao i replike pionira rumunskog vazduhoplovstva.Bilo nam je izuzetno drago da ponovo vidimo naše kolege iz Rumunije i da uživamo u njihovom gostoprimstvu. Ostvareni su novi kontakti, posebno sa maketarskim klubom Manta iz Bugarske.

Opširnije: Bukurešt 2018

Budimpešta 2018

1. septembra je u Budimpešti održano drugo maketarsko takmičenje u organizaciji PSMK (Painting School Makett Klub). Odlikuje se izuzetno jakom berzom, kao i velikim brojem izloženih maketa. Tu su, naravno, i neizostavne maketarske radionice koje su se odvijale za vreme takmičenja. Posebno mesto je odvojeno za predstavljanje radova maketarskih klubova. Jako nas je obradovao susret sa našim prijateljima iz Slovačke (eastmodels.sk), kao i sa kolegama iz Bekeščabe. 

Opširnije: Budimpešta 2018